Forum Użytkownikow Subiekt GT
InsERT GT => Subiekt GT => Wątek zaczęty przez: Markgrant w Listopad 02, 2015, 04:35:29
-
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam do Was takie pytanie - prowadzę dość duży pup połączony z kawiarnią i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wprowadzeniem jakiegoś programu,który na bieżąco aktualizowałby stany magazynowe.Podczas szukania odpowiedniego programu w internecie, padło na Subiekt GT.Pytanie tylko czy taki program poradzi sobie w branży gastronomicznej?
Pytam,ponieważ w mojej karcie wszystko poza piwami i napojami butelkowymi tworzymy sami na miejscu z półproduktów.I teraz problem polega na tym czy da się w jakiś sposób ustawić program tak by podczas sprzedaży np kawałka szarlotki odejmował ze stanu magazynowego wszystkie półprodukty,które były do niej użyte?A może jest jakiś inny sposób na ściąganie ze stanu składników w/w produktu?
Program jest mi potrzebny,ponieważ pracownicy bardzo często podczas tworzenia zamówienia zapominają o niektórych artykułach,stąd chciałbym aby to komputer informował nas kończącym się towarze.
Z góry dziękuję za odpowiedź
-
Można to zrobić w ten sposób, że w momencie gdy upieczesz całą szarlotkę (blachę), to przyjmiesz ją na stan, a program automatycznie zdejmie składniki. Subiekt GT nie jest jednak programem zaprojektowanym specjalnie do gastronomii.
-
Dokładnie o coś takiego mi chodziło :)
Czy mógłbyś napisać w jaki sposób ustawić program,żeby automatycznie ściągał składniki na w/w produkt?
Dziś próbowałem się troche "pobawić" Subiektem w wersji demo i jedynie co udało mi się osiągnąc to skompletować towar,czyli przypisać kilka składników do jednego indeksu o nazwie szarlotka.Natomiast nie wiem w jaki sposób można ją przyjąć na stan w taki sposób,żeby przypisane do niej składniki automatycznie zeszły ze stanu:(
-
Prawy klawisz - > zmontuj
-
Tylko zanim się kliknie prawy klawisz Zmontuj, to trzeba dodać taką szarlotkę jako komplet (a nie towar), na drugiej zakładce (Składniki) dodać wszystkie składniki szarlotki z ilościami. Dopioero wtedy można montować. Program przez PW przyjmie na stan całą szarlotkę, a na RW zdejmie ze stanu wszystkie określone w "przepisie" składniki. Natomiast jednostkę kompletu trzeba określić w zależności od tego jak jest sprzedawana - szt., kg., litr, blacha,....
-
Rozumiem:) Czyli za każdym razem gdy zostaje upieczone ciasto,należy je w systemie zmontować i w ten sposób poprzez PW wchodzi na stan?
I jeszcze jedno pytanie,być może banalne,ale chciałbym się upewnić czy dobrze kombinuję.Otóż jeśli z jednej blachy ciasta wychodzi 15 kawałków to czy w zakładce "składniki" muszę ilość każdego użytego do ciasta produktu podzielić przez 15 i dopiero wtedy przyjąć na stan 15 kawałków ciasta?Bo jeśli "zmontuję" i przyjmę na stan jedną cała blachę (co byłoby oczywiście dużo prostsze)to nie będzie już wówczas opcji,żeby ją sprzedać na kawałki...
-
Rozumiem:) Czyli za każdym razem gdy zostaje upieczone ciasto,należy je w systemie zmontować i w ten sposób poprzez PW wchodzi na stan?
I jeszcze jedno pytanie,być może banalne,ale chciałbym się upewnić czy dobrze kombinuję.Otóż jeśli z jednej blachy ciasta wychodzi 15 kawałków to czy w zakładce "składniki" muszę ilość każdego użytego do ciasta produktu podzielić przez 15 i dopiero wtedy przyjąć na stan 15 kawałków ciasta?Bo jeśli "zmontuję" i przyjmę na stan jedną cała blachę (co byłoby oczywiście dużo prostsze)to nie będzie już wówczas opcji,żeby ją sprzedać na kawałki...
Można do ciasta dodać dodatkową jednostkę miary (porcja), ustalić, że wartościowo jest to 1/15 blachy i sprzedawać w takiej jednostce. Wtedy przy każdej sprzedanej porcji ze stanu "zejdzie" część blachy.
Albo zrezygnować z jednostki "blacha" i "montować" od razu 15 porcji... Wtedy po prostu składniki kompletu będą 15 razy mniejsze.
-
Albo zrezygnować z jednostki "blacha" i "montować" od razu 15 porcji... Wtedy po prostu składniki kompletu będą 15 razy mniejsze.
Właśnie o takim rozwiązaniu myślałem.Rzeczywiście będzie to chyba najprostszy sposób wprowadzania na stan tego typu produktów.Nie wiem tylko czy program poradzi sobie z drinkami,ponieważ w przeciwieństwie do ciast robione są na zamówienie.I teraz czy istnieje taka możliwość by ustawić Subiekta w taki sposób by podczas sprzedaży np:Mojito z automatu zostały pobrane z magazynu odpowiednie składniki,czy za każdym razem trzeba będzie montować komplet (czyli drink),wprowadzać na stan i dopiero wtedy sprzedawać?
-
Albo zrezygnować z jednostki "blacha" i "montować" od razu 15 porcji... Wtedy po prostu składniki kompletu będą 15 razy mniejsze.
Właśnie o takim rozwiązaniu myślałem.Rzeczywiście będzie to chyba najprostszy sposób wprowadzania na stan tego typu produktów.Nie wiem tylko czy program poradzi sobie z drinkami,ponieważ w przeciwieństwie do ciast robione są na zamówienie.I teraz czy istnieje taka możliwość by ustawić Subiekta w taki sposób by podczas sprzedaży np:Mojito z automatu zostały pobrane z magazynu odpowiednie składniki,czy za każdym razem trzeba będzie montować komplet (czyli drink),wprowadzać na stan i dopiero wtedy sprzedawać?
Co do pierwszego, ponieważ można dodać inne jednostki miary z przelicznikami, top ja osobiście wolał bym produkować 1 szt blachy (bo tak jest wytwarzany ten produkt) i sprzedawać wg jednostki szt = 1/15 blachy. Ale wybór należy do Ciebie. Tyule, że później nie tak łatwo to zmienić.
Co do drugiego, to w GT nie ma takiego mechanizmu. Ale są dodatki zewnętrzne i właśnie taki też jest, czyli montowanire kompletu w "locie" podczas sprzedaży.
-
Aldo,a czy mógłbyś napisać co to są za dodatki?Bo rzeczywiście montowanie za każdym razem każdego drina, zwłaszcza podczas weekendowych imprez,byłoby raczej niewykonalne...
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia.Mianowicie w jaki sposób należy wprowadzić do Subiekta alkohol(który jak wiadomo sprzedawany jest przez hurtownie na sztuki),tak żeby program sprzedawał go na ml?Czy trzeba zrobić tak,że przy dostawie np. 2 butelek Żubrówki 0,5L, należy po prostu wprowadzić 1 litr tego alkoholu,czy jest może jakaś inna metoda,żeby dostawa w programie była zgodna z fakturą dostawcy pod kątem jednostek miar?
-
Aldo,a czy mógłbyś napisać co to są za dodatki?Bo rzeczywiście montowanie za każdym razem każdego drina, zwłaszcza podczas weekendowych imprez,byłoby raczej niewykonalne...
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia.Mianowicie w jaki sposób należy wprowadzić do Subiekta alkohol(który jak wiadomo sprzedawany jest przez hurtownie na sztuki),tak żeby program sprzedawał go na ml?Czy trzeba zrobić tak,że przy dostawie np. 2 butelek Żubrówki 0,5L, należy po prostu wprowadzić 1 litr tego alkoholu,czy jest może jakaś inna metoda,żeby dostawa w programie była zgodna z fakturą dostawcy pod kątem jednostek miar?
Cały czas w tej dyskusji przewija się temat przeliczania miar. W Subiekcie GT jest taka funckja przeliczania miar, w zasadzie dowolne na dowolne. Możesz kupować w litrach, sztukach, tonach, a sprzedawać np. w koszykach, kopach czy grosach.
Zasada jest taka, żeby fakturę zakupu wprowadzać tak, jak ona jest. Jesli jest w szt (2 butelki po 1/2 litra) to taką jednostkę szt. ustawiasz do zakupu, a przelicznik dajesz 1 szt = 500 ml. W sprzedaży dajesz domyślną jednostkę ml. Program sam przeliczy łącznie z cenami (trzymanie prawidłowego kosztu).
W karcie towaru masz zakładkę Miary i tam to ustawiasz. Tylko główną jednostką najczęście jest jednostka sprzedaży. Główna to ta, która jest ustawiona na pierwsze zakładce Podstawowe.
Najczęściej nie znaczy zawsze obowiązkowo, to zależy od konkretnego przypadku.
-
Witam ponownie...
Przepraszam,ze odgrzewam ten temat po tak długim czasie,jednak dopiero teraz znalazłem trochę czasu by ponownie zajac się Subiektem i niestety jak zwykle znowu utknąłem w tym samym punkcie. Wprawdzie udało mi się ustawić program tak by przeliczal sztuki na mililitry,jednak pojawił się teraz problem przy wypisywaniu faktury zakupu -tzn. przy wprowadzaniu pozycji np. wódka absolut 0,5L i przełączeniu jednoski miary z podstawowej (ml.) na dodatkową (szt.),cena tego alkoholu maleje o połowę.Czy istnieje jakaś możliwość pozbycia się tego problemu?
Dodam jeszcze,że w zakładce "miary" mam ustawione przeliczanie szt. = 0,500ml...
-
wezwij serwisanta i prze godzine pokaze ci tyle ....:-)
-
Witam ponownie...
Przepraszam,ze odgrzewam ten temat po tak długim czasie,jednak dopiero teraz znalazłem trochę czasu by ponownie zajac się Subiektem i niestety jak zwykle znowu utknąłem w tym samym punkcie. Wprawdzie udało mi się ustawić program tak by przeliczal sztuki na mililitry,jednak pojawił się teraz problem przy wypisywaniu faktury zakupu -tzn. przy wprowadzaniu pozycji np. wódka absolut 0,5L i przełączeniu jednoski miary z podstawowej (ml.) na dodatkową (szt.),cena tego alkoholu maleje o połowę.Czy istnieje jakaś możliwość pozbycia się tego problemu?
Dodam jeszcze,że w zakładce "miary" mam ustawione przeliczanie szt. = 0,500ml...
Jeśli już to szt = 500 ml.
-
W Subiekcie nie ma mozliwosci ustawienia 500ml,jedynie 0.500ml.Czyli rozumiem,ze problemu z automatycznym obnizaniem cen na FZ nie da sie w zaden sposob przeskoczyc?
-
W Subiekcie nie ma mozliwosci ustawienia 500ml,jedynie 0.500ml.
Jeśli czegoś nie potrafisz to nie pisz, że nie można - zajrzyj do zrzutu ekranu.
Czyli rozumiem,ze problemu z automatycznym obnizaniem cen na FZ nie da sie w zaden sposob przeskoczyc?
Źle rozumiesz - jeśli tylko zastosujesz się do naszych porad to nie będziesz miał takich problemów.
-
W Subiekcie nie ma mozliwosci ustawienia 500ml,jedynie 0.500ml.Czyli rozumiem,ze problemu z automatycznym obnizaniem cen na FZ nie da sie w zaden sposob przeskoczyc?
Na pewno? To jak ja to zrobiłem?
-
Zrobiłem dokładnie tak jak radziliście czyli zamiast szt.=0.500ml zmieniłem na szt.=500.000ml i teraz wygląda to tak,że podczas wypisywania FZ i zamiany jednostki miary z podstawowej(ml.) na dodatkową (szt.), program mnoży cenę butelki wódki 500 razy.Czyli gdy przyjmuję na stan (dla przykładu)jedna butelkę wódki która kosztuje 20zl netto,to przy zamianie jednostek miary z ml. na szt. w FZ program automatycznie wylicza,ze koszt takiej butelki to 10.000 zl netto za sztuke.Nie wiem,być w może w dalszym ciągu robię coś nie tak...
-
popelniasz blad wiekszosci, starasz sie zaoszczedzic pare zloty na wdrozeniu...
-
Zrobiłem dokładnie tak jak radziliście czyli zamiast szt.=0.500ml zmieniłem na szt.=500.000ml i teraz wygląda to tak,że podczas wypisywania FZ i zamiany jednostki miary z podstawowej(ml.) na dodatkową (szt.), program mnoży cenę butelki wódki 500 razy.Czyli gdy przyjmuję na stan (dla przykładu)jedna butelkę wódki która kosztuje 20zl netto,to przy zamianie jednostek miary z ml. na szt. w FZ program automatycznie wylicza,ze koszt takiej butelki to 10.000 zl netto za sztuke.Nie wiem,być w może w dalszym ciągu robię coś nie tak...
Pewnie robisz to na kartotece, w której stan jest różny od zera. I dlatego masz takie efekty. Takie manewry należy robić na kartotece przy stanie zerowy, albo najlepiej założyć nową kartotekę od razu z ustawieniami prawidłowymi.
-
Niestety stany zerowe nie zmieniaja problemu.Program w dalszym ciagu mnozy cene butelki (razy 500) przy ustawieniu szt.=500ml,lub dzieli cene butelki o polowe przy ustawieniu szt.=0.500L w FZ.Nie wiem czy dobrze kombinuje,ale wydaje mi sie,ze moze powinienem w kartotece towaru (np.0,5L but.wodki,ktora kosztuje 20zl)ustawic cene nie za sztuke a za litr .Czyli zamiast 20 zl ustawic 40zl.Wowczas przy ustawieniu przelicznika jedn. miar szt.=0.500L, w czasie wystawiania FZ cena za 1 szt butelki rzeczywiscie wyjdzie 20 zl.Myslicie, ze jest to prawidlowe rozwiazanie?
-
Masz w kartotece towaru pole "Podstawowa jednostka miary", a ceny z tabeli poniżej dotyczą tej podstawowej jednostki miary.
Wydawało mi się że to jest proste jak kij od szczotki, ale najwyraźniej nie jest.
Niestety, nie umiem powiedzieć co robisz źle bo piszesz tak mętnie że nie wiem co u Ciebie jest jednostką podstawową, jakie masz jednostki podstawowe i jakie wpisałeś ceny.
-
Na poczatku rowniez myslalem,ze jest to proste jak kij od szczotki do czasu gdy zobaczylem, ze program zmienia cene katalogowa towaru podczas wypisywania faktury zakupu.
Candy,czy mógłbyś w takim razie napisac jakbys ustawil parametry towaru,który kupujesz na sztuki a sprzedajesz na ml?
-
Na poczatku rowniez myslalem,ze jest to proste jak kij od szczotki do czasu gdy zobaczylem, ze program zmienia cene katalogowa towaru podczas wypisywania faktury zakupu.
No przecież jeśli zmieniasz jednostkę to cena też musi się zmienić.
Cena katalogowa 1 zł przy jednostce podstawowej kg to to samo co 1000 zł przy jednostce tona, nie sądzisz?
Candy,czy mógłbyś w takim razie napisac jakbys ustawil parametry towaru,który kupujesz na sztuki a sprzedajesz na ml?
Jednostka podstawowa: ml
Ceny: za 1ml
jednostka dodatkowa: szt = 500ml (dla półlitrowej butelki)
Musi działać.
-
W koncu wiem gdzie popelnialem blad. Zamiast ustawic cene wodki za 1 ml w kartotece towary, caly czas ustawialem cene za sztuke (butelke)pomimo,ze jednostka podstawowa byly ml.Dzieki wielkie za wyjasnienie:)
-
Jeśli mogę,mam do Was jeszcze jedno pytanie.
Czy można ustawić program w taki sposób by możliwa była sprzedaż (na kasie fiskalnej) towarów/kompletów o stanach zerowych?
Już tłumaczę dlaczego mi na tym zależy.
Każdy sprzedawany u nas alkohol posiada 3 lub 4 kody.Np dla wódki Finlandii jest to : Finlandia 0,7l , Finlandia 0,5l , Finlandia 50ml , Finlandia 40ml.
Dwa pierwsze kody traktowane są przez Subiekta jako "towar",natomiast dwa pozostałe jako "komplety",które każdego dnia przed otwarciem lokalu muszę "zmontować" z Finlandii 0,7l.
Niestety z braku czasu nie zawsze jednak jestem w stanie "wytworzyć" w systemie czterdziestki i pięćdziesiątki,a kasa w przypadku braku danego towaru/kompletu blokuje jego sprzedaż i pojawia się problem.
Dlatego czy można w jakiś sposób spowodować by Subiekt nie blokował sprzedaży towarów,które mają stany zerowe?
Byłoby to dla mnie ogromne ułatwienie,ponieważ po pierwsze nie musiałbym każdego dnia obligatoryjnie montować czterdziestek i pięćdziesiątek alkoholu,a po drugie nie
musiałbym przewidywać ile mam mniej więcej danego dnia wprowadzić ich na stan,tylko miałbym czytelnie napisane,że danego dnia np kompletu Finlandia 40ml jest -100 szt na stanie
i żeby to wyzerować muszę zmontować 100 szt czterdziestek...
Gdyby ktoś wiedział jak to ustawić,byłbym mega wdzięczny za informacje...
-
Nie rozumiem o czym piszesz - jaki związek ma stan magazynowy w programie z możliwością jego sprzedaży na kasie ? Co to niby znaczy "blokuje" ?
-
Zdecyduj się czy na kasie czy na drukarce (fiskalnej). Oba urządzenia znacznie różnią się od siebie. Kasa sprzedaje niezależnie od Subiekta i co najwyżej możesz z kasy odczytać raport dobowy i pobrać go do Subiekta. Zostanie wtedy utworzony Paragon z zawartością z całego raportu dobowego. Jeśli czegoś nie będzie, to nie zapisze tego paragonu zbiorczego. Ale kasa nie kontroluje stanów magazynowych i możesz sprzedawać nie patrząc na magazyn w Subiekcie.
Natomiast drukarka jest zgodnie z nazwą tylko drukarką, czyli cała sprzedaż odbywa się w Subiekcie, a ona tylko drukuje sam paragon. Ale wtedy Subiekt sprawdza stany na bieżąco przy wystawianiu paragonu.
Możesz ewentualnie sprzedawać na paragony z wycofanym skutkiem magazynowym, wtedy stan magazynu nie wpływa na sprzedaż, a po zakończeniu dnia dorobić brakujące towary/komplety i wywołać skutek na paragonach.
Możliwości są, tylko potrzebna jest znajomość mechanizmów programu, a widać, że tej wiedzy nie masz.
-
dobra, powtorze trzeci raz a co mi tam, zaplac za wdroznie...