Autor Wątek: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?  (Przeczytany 8691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markgrant

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja +0/-0
  • Wersja programu: Subiekt GT
Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« dnia: Listopad 02, 2015, 04:35:29 »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam do Was takie pytanie - prowadzę dość duży pup połączony z kawiarnią i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wprowadzeniem jakiegoś programu,który na bieżąco aktualizowałby stany magazynowe.Podczas szukania odpowiedniego programu w internecie, padło na Subiekt GT.Pytanie tylko czy taki program poradzi sobie w branży gastronomicznej?
Pytam,ponieważ w mojej karcie wszystko poza piwami i napojami butelkowymi tworzymy sami na miejscu z półproduktów.I teraz problem polega na tym czy da się w jakiś sposób ustawić program tak by podczas sprzedaży np kawałka szarlotki odejmował ze stanu magazynowego wszystkie półprodukty,które były do niej użyte?A może jest jakiś inny sposób na ściąganie ze stanu składników w/w produktu?
Program jest mi potrzebny,ponieważ pracownicy bardzo często podczas tworzenia zamówienia zapominają o niektórych artykułach,stąd chciałbym aby to komputer informował nas kończącym się towarze.
Z góry dziękuję za odpowiedź

Offline Chris

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 2850
  • Reputacja +275/-0
  • Wersja programu: GT, Nexo - aktualne
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2015, 08:16:47 »
Można to zrobić w ten sposób, że w momencie gdy upieczesz całą szarlotkę (blachę), to przyjmiesz ją na stan, a program automatycznie zdejmie składniki. Subiekt GT nie jest jednak programem zaprojektowanym specjalnie do gastronomii.
Krzysztof, Radom

Offline Markgrant

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja +0/-0
  • Wersja programu: Subiekt GT
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2015, 04:38:14 »
Dokładnie o coś takiego mi chodziło :)
Czy mógłbyś napisać w jaki sposób ustawić program,żeby automatycznie ściągał składniki na w/w produkt?
Dziś próbowałem się troche "pobawić" Subiektem w wersji demo i jedynie co udało mi się osiągnąc to skompletować towar,czyli przypisać kilka składników do jednego indeksu o nazwie szarlotka.Natomiast nie wiem w jaki sposób można ją przyjąć na stan w taki sposób,żeby przypisane do niej składniki automatycznie zeszły ze stanu:(

Offline candy

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 4878
  • Reputacja +172/-11
Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2015, 08:37:06 »
Prawy klawisz - > zmontuj
Nie pytaj co rząd może zrobić dla Ciebie. Spytaj czy mógłby tego nie robić.

Offline Aldo

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10695
  • Reputacja +433/-13
  • Wersja programu: najnowsza
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2015, 17:19:17 »
Tylko zanim się kliknie prawy klawisz Zmontuj, to trzeba dodać taką szarlotkę jako komplet (a nie towar), na drugiej zakładce (Składniki) dodać wszystkie składniki szarlotki z ilościami. Dopioero wtedy można montować. Program przez PW przyjmie na stan całą szarlotkę, a na RW zdejmie ze stanu wszystkie określone w "przepisie" składniki. Natomiast jednostkę kompletu trzeba określić w zależności od tego jak jest sprzedawana - szt., kg., litr, blacha,....

Offline Markgrant

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja +0/-0
  • Wersja programu: Subiekt GT
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2015, 19:41:03 »
Rozumiem:) Czyli za każdym razem gdy zostaje upieczone ciasto,należy je w systemie zmontować i w ten sposób poprzez PW wchodzi na stan?
I jeszcze jedno pytanie,być może banalne,ale chciałbym się upewnić czy dobrze kombinuję.Otóż jeśli z jednej blachy ciasta wychodzi 15 kawałków to czy w zakładce "składniki" muszę ilość każdego użytego do ciasta produktu podzielić przez 15 i dopiero wtedy przyjąć na stan 15 kawałków ciasta?Bo jeśli "zmontuję" i przyjmę na stan jedną cała blachę (co byłoby oczywiście dużo prostsze)to nie będzie już wówczas opcji,żeby ją sprzedać na kawałki...

Offline Chris

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 2850
  • Reputacja +275/-0
  • Wersja programu: GT, Nexo - aktualne
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2015, 19:51:50 »
Rozumiem:) Czyli za każdym razem gdy zostaje upieczone ciasto,należy je w systemie zmontować i w ten sposób poprzez PW wchodzi na stan?
I jeszcze jedno pytanie,być może banalne,ale chciałbym się upewnić czy dobrze kombinuję.Otóż jeśli z jednej blachy ciasta wychodzi 15 kawałków to czy w zakładce "składniki" muszę ilość każdego użytego do ciasta produktu podzielić przez 15 i dopiero wtedy przyjąć na stan 15 kawałków ciasta?Bo jeśli "zmontuję" i przyjmę na stan jedną cała blachę (co byłoby oczywiście dużo prostsze)to nie będzie już wówczas opcji,żeby ją sprzedać na kawałki...
Można do ciasta dodać dodatkową jednostkę miary (porcja), ustalić, że wartościowo jest to 1/15 blachy i sprzedawać w takiej jednostce. Wtedy przy każdej sprzedanej porcji ze stanu "zejdzie" część blachy.
Albo zrezygnować z jednostki "blacha" i "montować" od razu 15 porcji... Wtedy po prostu składniki kompletu będą 15 razy mniejsze.
Krzysztof, Radom

Offline Markgrant

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja +0/-0
  • Wersja programu: Subiekt GT
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2015, 02:34:27 »
Albo zrezygnować z jednostki "blacha" i "montować" od razu 15 porcji... Wtedy po prostu składniki kompletu będą 15 razy mniejsze.
Właśnie o takim rozwiązaniu myślałem.Rzeczywiście będzie to chyba najprostszy sposób wprowadzania na stan tego typu produktów.Nie wiem tylko czy program poradzi sobie z drinkami,ponieważ w przeciwieństwie do ciast robione są na zamówienie.I teraz czy istnieje taka możliwość by ustawić Subiekta w taki sposób by podczas sprzedaży np:Mojito z automatu zostały pobrane z magazynu odpowiednie składniki,czy za każdym razem trzeba będzie montować komplet (czyli drink),wprowadzać na stan i dopiero wtedy sprzedawać?

Offline Aldo

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10695
  • Reputacja +433/-13
  • Wersja programu: najnowsza
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2015, 11:51:35 »
Albo zrezygnować z jednostki "blacha" i "montować" od razu 15 porcji... Wtedy po prostu składniki kompletu będą 15 razy mniejsze.
Właśnie o takim rozwiązaniu myślałem.Rzeczywiście będzie to chyba najprostszy sposób wprowadzania na stan tego typu produktów.Nie wiem tylko czy program poradzi sobie z drinkami,ponieważ w przeciwieństwie do ciast robione są na zamówienie.I teraz czy istnieje taka możliwość by ustawić Subiekta w taki sposób by podczas sprzedaży np:Mojito z automatu zostały pobrane z magazynu odpowiednie składniki,czy za każdym razem trzeba będzie montować komplet (czyli drink),wprowadzać na stan i dopiero wtedy sprzedawać?
Co do pierwszego, ponieważ można dodać inne jednostki miary z przelicznikami, top ja osobiście wolał bym produkować 1 szt blachy (bo tak jest wytwarzany ten produkt) i sprzedawać wg jednostki szt = 1/15 blachy. Ale wybór należy do Ciebie. Tyule, że później nie tak łatwo to zmienić.

Co do drugiego, to w GT nie ma takiego mechanizmu. Ale są dodatki zewnętrzne i właśnie taki też jest, czyli montowanire kompletu w "locie" podczas sprzedaży.

Offline Markgrant

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja +0/-0
  • Wersja programu: Subiekt GT
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2015, 07:02:16 »
Aldo,a czy mógłbyś napisać co to są za dodatki?Bo rzeczywiście montowanie za każdym razem każdego drina, zwłaszcza podczas weekendowych imprez,byłoby raczej niewykonalne...
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia.Mianowicie w jaki sposób należy wprowadzić do Subiekta alkohol(który jak wiadomo sprzedawany jest przez hurtownie na sztuki),tak żeby program sprzedawał go na ml?Czy trzeba zrobić tak,że przy dostawie np. 2 butelek Żubrówki 0,5L, należy po prostu wprowadzić 1 litr tego alkoholu,czy jest może jakaś inna metoda,żeby dostawa w programie była zgodna z fakturą dostawcy pod kątem jednostek miar?

Offline Aldo

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10695
  • Reputacja +433/-13
  • Wersja programu: najnowsza
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2015, 12:43:05 »
Aldo,a czy mógłbyś napisać co to są za dodatki?Bo rzeczywiście montowanie za każdym razem każdego drina, zwłaszcza podczas weekendowych imprez,byłoby raczej niewykonalne...
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia.Mianowicie w jaki sposób należy wprowadzić do Subiekta alkohol(który jak wiadomo sprzedawany jest przez hurtownie na sztuki),tak żeby program sprzedawał go na ml?Czy trzeba zrobić tak,że przy dostawie np. 2 butelek Żubrówki 0,5L, należy po prostu wprowadzić 1 litr tego alkoholu,czy jest może jakaś inna metoda,żeby dostawa w programie była zgodna z fakturą dostawcy pod kątem jednostek miar?
Cały czas w tej dyskusji przewija się temat przeliczania miar. W Subiekcie GT jest taka funckja przeliczania miar, w zasadzie dowolne na dowolne. Możesz kupować w litrach, sztukach, tonach, a sprzedawać np. w koszykach, kopach czy grosach.
Zasada jest taka, żeby fakturę zakupu wprowadzać tak, jak ona jest. Jesli jest w szt (2 butelki po 1/2 litra) to taką jednostkę szt. ustawiasz do zakupu, a przelicznik dajesz 1 szt = 500 ml. W sprzedaży dajesz domyślną jednostkę ml. Program sam przeliczy łącznie z cenami (trzymanie prawidłowego kosztu).
W karcie towaru masz zakładkę Miary i tam to ustawiasz. Tylko główną jednostką najczęście jest jednostka sprzedaży. Główna to ta, która jest ustawiona na pierwsze zakładce Podstawowe.
Najczęściej nie znaczy zawsze obowiązkowo, to zależy od konkretnego przypadku.

Offline Markgrant

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja +0/-0
  • Wersja programu: Subiekt GT
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 07, 2017, 00:23:42 »
Witam ponownie...
Przepraszam,ze odgrzewam ten temat po tak długim czasie,jednak dopiero teraz znalazłem trochę czasu by ponownie zajac się Subiektem i niestety jak zwykle znowu utknąłem w tym samym punkcie. Wprawdzie udało mi się ustawić program tak by przeliczal sztuki na mililitry,jednak  pojawił się teraz problem przy wypisywaniu faktury zakupu -tzn. przy wprowadzaniu pozycji np. wódka absolut 0,5L i przełączeniu jednoski miary z podstawowej (ml.) na dodatkową (szt.),cena tego alkoholu maleje o połowę.Czy istnieje jakaś możliwość pozbycia się tego problemu?
Dodam jeszcze,że w zakładce "miary" mam ustawione przeliczanie szt. = 0,500ml...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2017, 01:15:22 wysłana przez Markgrant »

Offline Biniew

  • Zaawansowany użytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 4095
  • Reputacja +275/-17
  • Wersja programu: GT i Nexo
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 07, 2017, 07:40:52 »
wezwij serwisanta i prze godzine pokaze ci tyle ....:-)

Offline Aldo

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10695
  • Reputacja +433/-13
  • Wersja programu: najnowsza
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 07, 2017, 08:33:40 »
Witam ponownie...
Przepraszam,ze odgrzewam ten temat po tak długim czasie,jednak dopiero teraz znalazłem trochę czasu by ponownie zajac się Subiektem i niestety jak zwykle znowu utknąłem w tym samym punkcie. Wprawdzie udało mi się ustawić program tak by przeliczal sztuki na mililitry,jednak  pojawił się teraz problem przy wypisywaniu faktury zakupu -tzn. przy wprowadzaniu pozycji np. wódka absolut 0,5L i przełączeniu jednoski miary z podstawowej (ml.) na dodatkową (szt.),cena tego alkoholu maleje o połowę.Czy istnieje jakaś możliwość pozbycia się tego problemu?
Dodam jeszcze,że w zakładce "miary" mam ustawione przeliczanie szt. = 0,500ml...
Jeśli już to szt = 500 ml.

Offline Markgrant

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja +0/-0
  • Wersja programu: Subiekt GT
Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2017, 16:52:00 »
W Subiekcie nie ma mozliwosci ustawienia 500ml,jedynie 0.500ml.Czyli rozumiem,ze problemu z automatycznym obnizaniem cen na FZ nie da sie w zaden sposob przeskoczyc?

Forum Użytkownikow Subiekt GT

Odp: Czy Subiekt GT sprawdzi się przy prowadzeniu pubu/kawiarni?
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2017, 16:52:00 »